UPDATE: Sâmbătă, 25 Iul 2015
ASOCIAȚIA PENTRU DREPTURILE TAXIMETRIȘTILOR INDEPENDENȚI, invită IGPR și polițiștii să citească legislația din domeniu!
Asociația pentru Drepturile Taximetriștilor Independenți (ADTI) constată cu îngrijorare grava dezinformare și eroarea în care se află o instituție publică din România, instituție care ar trebui să susțină prin instrumentele pe care le are la dispoziție pentru informarea corectă a cetățenilor, așa cum trebuie și este normal într-o societate democratică, în care cetățeanul este protejat și apărat de către aceste instituții.
În fiecare zi, în mass-media sau în spațiul virtual suntem asaltați de reclamele pe care firmele de taximetrie din București sau din țară le aduc în fața consumatorului acestor servicii de utilitate publică.
Sunt reclame pe care firmele de taxi le plătesc cu bani grei, dintr-un motiv sau altul, pe care nu le vom analiza acum. Dar care și pentru ce “motive” ar putea o instituție publică din România să promoveze firmele de taximetrie, nu știm. Tot ce știm, vedem și constatăm este că așa se întâmplă. Și nu cu orice instituție publică, ci chiar Poliția Română s-a transformat în publicitarul acestor firme de taxi.
Eroare? Dezinformare? Corupție și necunoașterea legislației sau toate la un loc?
“Evitați taxiurile fără însemne de firmă”!… ne transmite Poliția Română într-un comunicat de presă.
Cititi aici comunicatul de presă:
POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ SFĂTUIEŞTE SĂ FIŢI ATENŢI LA BUNURILE DUMNEAVOASTRĂ
Comunicat care, să ne fie cu iertare, arată eroarea în care însăși Poliția Română este, și arată de ce suntem în marasmul și degringolada de pe piața acestor servicii. Noi am arătat în numeroase rânduri că Poliția Română are o problemă. Nu vrem să spunem de incompetență, dar taximetriștii, colegii noștri care își desfășoară activitatea corect și legal au niște probleme. Probleme legate de concurența neloială, de neaplicarea legislației în vigoare și mai ales de incompetență. Nu poți tu, polițist în exercitarea funcției publice, să depistezi în trafic un taxi care desfășoară activitatea pe raza altei localități de autorizare, sau nu are autorizație de taxi și să îl amendezi pentru nepurtarea centurii de siguranță sau pentru că nu are în dotarea taxiului extinctor de incendiu ori trusa medicala. Sau să îl amendezi doar pentru că a oprit într-un loc nepermis. Nu poți să asiguri cetățenii că dacă pe ușile unui autoturism există un colant care poartă însemnele unei firme de taxi, acel taxi este legal! După ce am reclamat și sesizat toate instituțiile publice că cele mai mari ilegalități în transporturile cu taxiuri se fac de către dispecerate, nu poti tu, ca instituție publică să devii – intenționat sau nu, agentul de publicitate al acestor dispecerate și mai ales, într-un comunicat de presă – comunicat de presă care reprezintă un mecanism important în informarea și cunoștința cetățeanului plătitor de taxe.
Am explicat tuturor instituțiilor publice din România că ceea ce se-întâmplă în această activitate nu se datorează taximetristului.
Noi suntem ceea ce aceste instituții doresc să fim. În cârdașie cu firmele și dispeceratele de taxi cărora acum însăși Poliția Română le face reclamă in aceste comunicate de presă uitând că aceste dispecerate de taxi și brandurile de pe caroseria taxiurilor sunt de fapt niște căpușe în această activitate, și că singurul însemn legal și oficial prin care un transportator este identificabil este ecusonul metalic (plăcuța) atașată pe ușile din spate ale taxiului, și nu brand-urile firmelor de dispecerat.
În cuprisul comunicatului remis presei la data de 30 mai a.c. de către Inspectoratul General al Poliției Române se îndeamnă cetățenii să nu folosească taxiuri decât cele purtând însemnele unei firme de taxi, “uitându-se” în mod eronat sau în deplină necunoaștere a legislației că NU înscrisurile cu denumirea unei firme afisata pe partea exterioară a autoturismelor taxi arată faptul că acele taxiuri sunt legale si au dreptul sa execute transport în regim de taxi, ci numai ecusoanele (plăcuțele) exterioare prinse pe portierele din spate ale fiecăruia dintre aceste autoturisme taxi eliberate de autoritatea de autorizare, împreună cu însemnele particularizate asa cum sunt ele definite de Legea 38/2003, respectiv banda dublă tip șah și caseta taxi montată pe cupola autovehiculului taxi, aparatul de taxat fiscalizat pe numele transportatorului autorizat și tariful de distanță/zi/noapte afișat pe portierele din față ale autoturismului taxi vizibile de la minim 5 (cinci) metri.
Dorim să readucem în atenția responsabililor și a factorilor de decizie din Poliția Română că înscrisurile definite ca aparținând unei firme de taxi NU sunt obligatorii și pentru taxiurile din localitățile de autorizare unde numărul de autorizații de taxi este sub 100 și NU sunt obligate să poarte însemnele unei firme, așa cum în mod eronat sau nu Poliția Română îndeamnă cetățenii să indentifice taxiurile legale de pe stradă sau din stațiile de taxi.
Ținem să facem precizarea că organizația noastră a reclamat în repetate rânduri, prin întâlnirile pe care le-a avut cu responsabilii din Inspectoratului General al Poliției Române, cu Poliția Rutieră că cele mai mari ilegalități din această activitate se petrec tocmai în interiorul acestor firme de taxi care dispecerizează taxiuri neautorizate posesoare de certificate de grefă, autoturisme care nu dețin o autorizație de transport sau de taxi eliberată de autoritățile locale, că aceste dispecerate s-au substituit, prin însemnele sau înscrisurile lipite pe partea exterioară ale taxiurilor, reglementărilor care definesc aspectul unitar și de identificare în trafic de către cetățeni dând astfel impresia și inducând în eroare consumatorii acestor servicii de utilitate publică, o eroare în care constatăm că se află și Poliția Română.
Nu dorim să identificăm motivele pentru care o instituție a statului român așa cum este de Inspectoratul General al Poliției Romăne (IGPR) face “lobby” firmelor și dispeceratelor taxi printr-un comunicat de presă aducând prejudicii grave transportatorilor autorizați, dar ținem să readucem în atenția factorilor responsabili că Legea 78/2000 este în vigoare și că aceste erori, intenționate sau nu, care aduc prejudicii materiale sau morale din partea oricăror persoane care exercită aceste funcții publice poate să le fie aplicabilă, și că avem întrunite elementele și existența unei “suspiciuni rezonabile” prin care persoane care îndeplinesc anumite funcții în aceste structuri cu atribuții de supraveghere și control în această activitate “uită” să indentifice cadrul legal și instituțional după care orice activitate economică se desfășoară, dezinformând cetățenii sau opinia publică și avantajând aceste firme de taxi.
Noi, ca organizație profesională dorim să avem un dialog instituțional corect cu instituțiile statului și facem precizarea că oricând aceste instituții doresc lămuriri cu privire la o bună înțelegere a cadrului legislativ după care ne desfășurăm activitatea si suntem dispuși să explicăm aceste aspecte tuturor factorilor de decizie care trebuie să supravegheze și să coordoneze această activitate.
Solicităm Inspectoratului General al Poliției Române ca pe viitor să îndemne cetățenii să folosească numai taxiuri autorizate.
Asociația pentru Drepturile Taximetriștilor Independenți
Președinte Viorel Radu
03.06.2015
Pentru exemplificare, așa trebuie să arate un taxi autorizat așa cum este descris în Legea 38/2003
UPDATE: Sâmbătă, 25 Iul 2015
Ca buni observatori ce suntem, dorim sa multumim IGPR pentru faptul ca in urmatoarele comunicate de presa, institutia a tinut cont de sugestiile organizatiei noastre si dorim sa asiguram pe aceasta cale de totala noastra colaborare si pe viitor, pentru buna intelegere si pentru o asezare cat mai corecta a realitatilor sociale. Este un pas mic, dar important in economia actiunilor civice ale ADTI.
<Pe drumul către și de la aeroport sau gară, folosiți serviciile de taximetrie autorizate! Solicitați și păstrați bonul fiscal! Nu acceptați să fiți transportați de persoane care vă abordează spre a vă oferi servicii de taximetrie!>
CITESTE TOT COMUNICATUL DE PRESA AL IGPR