duminică, mai 19

MILITĂM PENTRU DISPECERAT OPȚIONAL

A intrat în vigoare legea care interzice autostopul.Șoferii care transportă în mod repetat persoane contra-cost,fără a deține autorizație de taxi, pot fi sancționați cu amenzi drastice.

Legea nr. 129/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 396 din 5 iunie si a intrat in vigoare astazi.

Documentul a fost adoptat de Camera Deputatilor la inceputul lunii mai, iar Senatul l-a aprobat in octombrie 2014.

UPDATE Legea care interzice autostopul se aplica de astazi:

Soferii care transporta contra-cost autostopisti, fara a avea autorizatie de taxi, pot fi sanctionați cu amenzi drastice, se mentionează intr-un act normativ care a intrat astazi in vigoare.

Conform actului normativ, transportul în regim de taxi si transportul în regim de închiriere se realizează numai de către transportatorii autorizați care dețin autorizații taxi valabile –  în cazul transportului în regim de taxi – sau copii conforme cu normele valabile –  în cazul transportului în regim de închiriere – eliberate în condițiile legii, pentru fiecare autovehicul folosit.

Mai mult decît atît, este interzis transportul public contra-cost de persoane cu un autoturism, fără a detine, dupa caz, autorizație taxi valabilă sau copie conformă valabilă. De asemenea, este interzis și transportul public contra-cost de mărfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu masa maximă autorizată de cel mult 3,5 tone, fără a deține autorizație taxi ori altă autorizație valabilă.

Persoanele fizice sau juridice care efectueaza, în mod repetat, transport public contra-cost de persoane sau de mărfuri, fără să respecte regulile de mai sus, pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 1.000 si 5.000 de lei. Introducerea noilor dispozitii este necesara in conditiile in care exista practici ilicite in activitatile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afecteaza in mare masura atat transportul local, cat si transportul judetean de persoane, se precizeaza in expunerea de motive care a fost anexata noii legi.

“Aceste practici ilicite determina efecte negative majore asupra activitatii economice a intreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat, prin diminuarea veniturilor incasate ca urmare a neplatii taxelor si impozitelor aferente activitatilor de transport rutier de persoane neautorizate, cat si asupra sigurantei circulatiei rutiere”, se arata in documentul citat.
De asemenea, practicile ilicite existente in activitatile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor pun in dificultate asigurarea unui mediu concurential corect pe piata transportului rutier de persoane, se mentioneaza in acelasi document.Potrivit expunerii de motive, prin actul normativ se urmareste crearea cadrului legal care sa asigure posibilitatea sanctionarii persoanelor fizice sau juridice care efectueaza activitati neautorizate de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fara respectarea dispozitiilor Legii nr. 38/2003.Proiectul de act normativ a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul Transporturilor sub forma de proiect de ordonanta, insa a fost transformat in proiect de lege. In plus, ministerul a mai propus aceste reglementari si in decembrie 2013, insa nu au fost aprobate.

Nota: Puteti consulta parcursul legislativ al actului normativ aici.

Iata ce aflam din articolul: Guvernul vrea sa introduca amenzi de pana la 5.000 de lei pentru soferii care iau autostopisti.  Adio, „Ia-ma, nene”?

Soferii care transporta autostopisti si primesc bani de la acestia risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei, daca Guvernul va aproba un proiect de ordonanta de urgenta publicat de Ministerul Transporturilor. Potrivit proiectului de ordonanta, practica autostopului „afecteaza profund activitatea intreprinderilor autorizate si mediul concurential, avand un impact negativ inclusiv asupra bugetului de stat”. Proiectul nu prevede, insa, si modul in care va fi controlata aceasta activitate. Proiectul ordonantei de urgenta se afla in dezbatere publica pana la data 23 decembrie.Ministerul Transporturilor a pus in dezbatere publica un proiect de Ordonanta de urgenta pentru completarea Legii nr.38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere. Prin aceasta initiativa, executivul propune amenzi intre 1.000 si 5.000 de lei pentru soferii care transporta autostopisti.

  • Informatia a fost publicata initial de Ziare.com

UPDATE:

Lucian Dinita, seful Directiei Politiei Rutiere, a declarat pentru HotNews.ro: „Dumneavoastra vi se pare aplicabila prevederea? Nu am fost consultati si nu stiu cine are trebui sa o aplice. Nu ma intereseaza asa ceva. Ministerul Transporturilor trebuie sa explice.”
Propunerea Ministerului Transporturilor:
Articol unic. – La articolul 55 punctul 3 din Legea nr.38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 45 din 28 ianuarie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa litera f) se introduce o noua litera, litera h), cu urmatorul cuprins:
„h) aplicabila persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea de transport public de persoane cu un autoturism, fara respectarea prevederilor art. 7.”
Ce spune Legea nr.38/2003:
Art. 55 Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni, si se sanctioneaza dupa cum urmeaza: (…)
3. cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei:
La care se adauga litera h), daca proiectul trece de Guvern: „h) aplicabila persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea de transport public de persoane cu un autoturism, fara respectarea prevederilor art. 7.”
Art. 7 Transportul in regim de taxi sau transportul in regim de inchiriere se poate executa numai de transportatori autorizati.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button